Βύρων Κολάσης: «Η Κύπρος «κράτησε» τους Έλληνες καλλιτέχνες»

  • -

Βύρων Κολάσης: «Η Κύπρος «κράτησε» τους Έλληνες καλλιτέχνες»

Category : Άρθρα


Ο καταξιωμένος ηθοποιός και θιασάρχης μίλησε στο City Radio

– Έχετε παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις αλλά και στην Τηλεόραση, με πιο πρόσφατο το «8 λέξεις», που είναι ίσως το πιο δημοφιλές αυτή την εποχή στην Ελληνική τηλεόραση.
– Οι «8 λέξεις» και οι «Άγριες μέλισσες», είναι τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά έργα. Αυτό που έχω να πω για τις «8 λέξεις» είναι ότι δεν είναι όπως τις άλλες σειρές. Η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων της δουλειάς, παραγωγοί, τεχνικοί, είναι σαν μία οικογένεια. Αυτό είναι το σημαντικότερο απ’όλα και γι’αυτό έχει και αυτή την μεγάλη επιτυχία.
Μιλήστε μας λίγο για τον ρόλο σας σε αυτή την δραματική σειρά
-Είναι ένας καταλυτικός ρόλος. Ένας ρόλος αίνιγμα. Ούτε και εγώ ο ίδιος δεν ξέρω που τον οδηγεί η Βάνα Δημητρίου, αυτή η δαιμόνια συγγραφέας. Θα έλεγα ότι είναι ένας πολυδιάστατος ρόλος, πολυμορφικός.
– Υπηρετείτε την τέχνη πάνω από 40 χρόνια, τι είναι αυτό που σας χαρίζει;
– Ζωή. Είναι πολύ απλό. Ακριβώς όπως βγαίνεις έξω και αναπνέεις οξυγόνο. Σου δίνει ζωή, σου δίνει ύπαρξη και σε μία ζωή, ζεις ας πούμε 80 διαφορετικές ζωές.
– Υπήρξαν στιγμές στην καριέρα σας που αισθανθήκατε ότι η τύχη σας γύρισε την πλάτη. – Α, πάμπολες (γέλια). Ούτε μια ούτε δύο. Μα είναι φυσιολογικό. Είναι ένα λειτούργημα ουσιαστικά, άσχετα αν εμείς το έχουμε κάνει επάγγελμα. Έχω συναντήσει και άρνηση και αναδουλειές και σχόλια καλά και κακά.
– Έχετε παίξει δραματικούς ρόλους αλλά και σε κωμωδίες. Και τα δύο με μεγάλη επιτυχία. Ποιο είναι αυτό που προτιμάτε περισσότερο; – Θα πω αυτό που είχε πει και ο Άρθουρ Μίλερ (ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς), ” Ήταν όλοι τους παιδιά μου”. Δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίζω κάποιον.Δεν υπάρχει περίπτωση.
– Ποια είναι τα δικά σας στοιχεία που μεταφέρεται σε ένα ρόλο;
– Αυτή είναι μία πάρα πολύ δύσκολη ερώτηση. Θα απαντήσω ότι δεν γνωρίζω. Δουλεύω περισσότερο με ένστικτο και λιγότερο με λογική. Θα έλεγα ότι κάθε άνθρωπος είναι σαν το νόμισμα με τις δύο όψεις. Σαν αυτό που λένε οι Ινδιάνοι με τους δύο λύκους. Εξαρτάται ποιον λύκο θρέφεις περισσότερο κάθε φορά.
– Καλός ηθοποιός σημαίνει απαραίτητα και καλός σκηνοθέτης;
– Οπωσδήποτε. Είναι το τρίτο μάτι. Αν δεν είσαι καλός ηθοποιός, δεν μπορείς να αυτοσκηνοθετηθείς ποτέ. Καλός ηθοποιός δεν γίνεσαι, γεννιέσαι. Μη γελιόμαστε. Καλλιτέχνης γενικά γεννιέσαι. Καμία σχολή δεν σε κάνει. Οι σχολές σου δίνουν τεχνική κατάρτιση. Τίποτα άλλο. Όσο καλό σκηνοθέτη και να έχεις, σαν τον Κώστα Αναγνωστόπουλο που έχω εγώ στο σήριαλ, ή τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη, ή πολλές φορές τον ίδιο τον Ανδρέα Γεωργίου, αν δεν μπορείς να αυτοσκηνοθετηθείς, δεν μπορείς να ερμηνεύσεις, ούτε να καταλάβεις αυτό που θα σου πει ο σκηνοθέτης.
– Κύριε Κολάση, σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για την συζήτηση που είχαμε
– Εγώ ευχαριστώ και θα ήθελα να σας πω κάτι εν κατακλείδι, γιατί το νιώθω σαν ανάγκη. Θα ήθελα να πω ότι από το 2008 μέχρι και αυτή την στιγμή που μιλάμε, αν δεν υπήρχε η Κύπρος, να «κρατήσει» τους Έλληνες καλλιτέχνες θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Αυτό λέω με περηφάνια και σεβασμό.Ιαν 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031